Szukaj
  • Dr Maciej Jankowski

Skąd się wzięła Yarrowia?

Aktualizacja: maj 26

Yarrowia Lipolityca jest rodzajem droższy znanym od dawna. Naukowcy zidentyfikowali jej występowanie w 1972r. Występuje w niektórych rodzajach serów czy wędlin dojrzewających. Jednak dopiero kilka lat temu w Polsce stworzono innowacyjną metodę jej produkcji dając możliwość wykorzystywania Yarowii w wielu rodzajach żywności.



Prace badawcze polegały na wykorzystaniu drożdżyYarrowia lipolytica do uzyskania z niej deaktywowanej termicznie biomasy drożdżowej. Tak wytworzona biomasa w formie sproszkowanej może obecnie być dodatkiem do wielu produktów żywnościowych.



Drożdże Y. lipolytica zaliczają się do rodziny Saccharomycetaceae i podrodziny Saccharomycetoideae. Na dzień dzisiejszy istnieją badania naukowe odnoszących się do drożdży należących do gatunku Saccharomyces cerevisiae, które mocno wskazują ich możliwości aktyoksydacyjne, chelatujące jony metali jak również zastosowanie pre i probiotyczne.


Yarrowia lipolytica charakteryzuje się bogatszym składem w porównaniu z Saccharomycescerevisiae. Wstępne badania sugerują, że „moc” tego rodzaju drożdży jest zdecydowanie wyższa niż dotychczas przebadanych. Trwają zaawansowane badania nad wpływem Y. Lipolytica na mikrobiom jelitowy człowieka.


Niemniej jednak już dzisiaj naukowcy dowiedli, że Yarrowia Lipolytica charakteryzuję się wysoką zawartością β-glukanów jednocześnie będąc bogatym źródłem białka i aminokwasów egzogennych z unikalnym profilem aminokwasowym. W swoim składzie posiada witaminy z grupy B (m.in. B1, B2, B3, B4, B5, B7, B9, B12) i witamin C, D (D2 D3) i E oraz minerały. Ponadto jest unikalnym źródłem związków biologicznie aktywnych: koenzymu Q10, jabłczanu cytruliny oraz α-ketoglutarany.






#yarrowilipolytica

47 wyświetlenia

© 2020 Yarrowia.