Szukaj
  • Dr Maciej Jankowski

Jak powstaje Yarrowia Lipolytica Novel Food?

Aktualizacja: maj 26

W poprzednim wpisie wyjaśniałem skąd pochodzi Yarrowia i wiemy już, że Yarrowia jest jednym z rodzajów drożdży, a drożdże występują w przyrodzie ale i też są hodowane na potrzeby różnych gałęzi przemysłu. Na czym polega wobec tego unikatowość szczepu Yarrowia lipolytica, który jest omawiany na tej stronie.



Otóż chodzi o posiadany szczep Yarrowia lipolytica A-101 oraz opatentowaną technologię produkcji.


W procesie namnażania biomasy drożdżowej dobierane są i modyfikowane odpowiednie warunki środowiska (m.in. natlenienie, pH, temperatura), komponowany jest właściwy skład pożywki w procesie hodowli oraz modelowany jest metabolizm drożdży, w celu uzyskania biomasy o najbardziej pożądanych profilach aminokwasowych, bogatej w odpowiednio dobrane składniki czynne, w tym mikroelementy (Zn, Se, Mg, K, Ca, Cr, Fe, Cu), witaminy (z grupy B takie jak B1, B6, biotyna, kwas foliowy i B12), tłuszcze nienasycone i inne.

To tworzy właśnie wyjątkowość Yarrowia lipolytica, która będąc składnikiem danego produktu kierowanego do ludzi (ale również zwierząt) np. suplementu lub jakiegokolwiek produktu spożywczego ma dla ich odbiorców bardzo korzystne znaczenie.


39 wyświetlenia

© 2020 Yarrowia.