
Dr Maciej Jankowski
Jak powstaje Yarrowia Lipolytica Novel Food?
Zaktualizowano: 26 maj 2020
W poprzednim wpisie wyjaśniałem skąd pochodzi Yarrowia i wiemy już, że Yarrowia jest jednym z rodzajów drożdży, a drożdże występują w przyrodzie ale i też są hodowane na potrzeby różnych gałęzi przemysłu. Na czym polega wobec tego unikatowość szczepu Yarrowia lipolytica, który jest omawiany na tej stronie.

Otóż chodzi o posiadany szczep Yarrowia lipolytica A-101 oraz opatentowaną technologię produkcji.
W procesie namnażania biomasy drożdżowej dobierane są i modyfikowane odpowiednie warunki środowiska (m.in. natlenienie, pH, temperatura), komponowany jest właściwy skład pożywki w procesie hodowli oraz modelowany jest metabolizm drożdży, w celu uzyskania biomasy o najbardziej pożądanych profilach aminokwasowych, bogatej w odpowiednio dobrane składniki czynne, w tym mikroelementy (Zn, Se, Mg, K, Ca, Cr, Fe, Cu), witaminy (z grupy B takie jak B1, B6, biotyna, kwas foliowy i B12), tłuszcze nienasycone i inne.
To tworzy właśnie wyjątkowość Yarrowia lipolytica, która będąc składnikiem danego produktu kierowanego do ludzi (ale również zwierząt) np. suplementu lub jakiegokolwiek produktu spożywczego ma dla ich odbiorców bardzo korzystne znaczenie.